Fredagsåbent

Fredagsåbent er hyggelige eftermiddage, hvor vi mødes til samvær og foredrag. Vi synger sammen og midtvejs er der en kaffepause. Det er gratis at deltage, men kaffe med kage koster 25 kr. I det nye år udvider vi Fredagsåbent, så vi mødes lidt oftere. Alle er velkommen!

Julerier med Jesper

portræt af Jesper BuhlFredag den 16 decenmber kl. 14-16

Operasanger og tidligere chef for den fynske opera  (2007-2016) Jesper Buhl  besøger fredagsåbent, hvor han vil synge årstidens sange og fortælle anekdoter fra sit mangeårige virke.

Jesper Buhl har sunget på de store scener verden over, Han er født i 1964, opvokset i Kolding. Operasanger, instruktør og foredragsholder er blot en del af det, Jesper kan skrive på sit CV. I mere end 25 år var han gift med pianist Hanne Bramsen Buhl og sammen har de to voksne døtre.

Det store sønderjyske kaffebord

Fredag den 13. jan 2023 kl. 14-16

Stik i mod alle januars slankekure byder Fredagsåbent på "Det sønderjyske kaffebord". Det er et begreb, der har bidt sig fast i de flestes bevidsthed.
Ofte er der fokus på de mange kager, hvilket bestemt er en del af historien, men der er meget mere at berette om den sag. Ved et veldækket kaffebord fortæller Annette Herbst fra ”Historicum” om det Sønderjyske kaffebords tilblivelse og historie imens vi smager på sagerne. Vi har brug for bagere, der vil hjælpe med at bage.

Opskrifter udleveres ved henvendelse på kontoret eller 24401105.

Billede af mor og datter, der begge spiller musikHøst og Høst

Fredag den 27. jan kl. 14-16

Lene Høst (sang, psaltere, slagtøj) og Anne Marie Høst (harpe) er datter og mor og begge konservatorieuddannede og har en forkærlighed for tidlig musik og den folkelige tradition. De fortæller og spiller, fra tidlig musik med inderlige sange, over viltre og sjove middelalder-ballader til medrivende 1700-tals instrumentalstykker. Harpen spiller undervejs nogle solonumre fra den irske tradition. Der vil naturligvis være fællessang. Er der stemning for det, kan vi danse kædedans til folkeviserne.

Anne Marie Høst medvirker også ved årets nytårsgudstjeneste den 31. dec. 2022.

Vintersang med Pavel og Lise

Fredag den 10. feb. Kl. 14-16.

Vi går på opdagelse i højskolesangbogens afsnit med vintersange. Vi skal synge om hvor hvidt der er derude og sneflokke der kommer vrimlende. Om vinteren, der rinder i grøft og i grav og mange flere. Vi vælger og præsenterer før pausen- bagefter er der ønskekoncert. Kom og syng med!

Tyge MortensenKirken i et levende lokalsamfund

Fredag den 24. feb. Kl. 14-16

Tyge Mortensen er foredragsholder, fremtidsforsker og tidligere forstander på Ryslinge Højskole, og meget mere. Tyge er en inspirerende foredragsholder, garvet facilitator og omfavnende grundtvigianer, og arbejder i dag med nærdemokrati og udvikling af lokalsamfund. Han har bl.a. arbejdet for Fyns Stift om udvikling af kirkerne på landet. Som Generalsekretær i Selskabet for Fremtidsforskning, arbejder han med fremtidens landsbyer og fremtidens fællesskaber.

Feltpræst Matias Kærup

Fredag den 10. marts kl. 14-16

Sognepræst i Stenløse og Fangel, Matias Kærup, fortæller om at være udsendt som feltpræst.

På baggrund af to måneders orlov for at være feltpræst for de danske soldater i Kuwait og Irak vil Mathias Kærup beskrive en feltpræstetjeneste, et område, en religion og en krig, der tog sin begyndelse den 20. marts 2003.

Jørgen ThomsenMine 44 år med Odense lokalhistorie

Fredag den 24. marts kl. 14-16

Jørgen Thomsen vil fortælle om sine 44 år med Odenses lokalhistorie. I april 2019 gik Jørgen Thomsen på pension efter 41 år i Odense Stadsarkiv. Som nyuddannet historiker blev han i 1978 ansat som redaktionschef på en lang række bøger, der skulle udgives omkring Odenses 1000-års jubilæum. Samtidig fik han foden indenfor ved lokalarkivet og dér blev han. Han viser billeder og fortæller gode historier fra den tid.