"Min farmor og de andre faldne kvinder”

Fredag den 30. aug. Kl. 14-16

Kommer foredragsholder, historiker og journalist Henning Frandsen til Dyrup. Igennem flere århundreder fik mange fattige tjenestepiger såkaldt uægte børn. Mange kvinder fik hårde fængselsstraffe, andre dødsstraffe, hvis de dræbte deres barn eller det blot døde.

Foredragsholderens farmor fik også et ”uægte” barn, som hun overlod til sine forældre i Vendsyssel, mens hun selv tog til Aarhus.

Her mødte hun ”farfar”, som hun fik fem børn sammen med. På intet tidspunkt fortalte hun mand og børn om sin datter i Vendsyssel. Det kom først for en dag, da hun døde.

Historien om den enlige mor fortælles gennem en række kvindeskæbner fra 1700-tallet og op til midten af 1950’erne.

”Den stille klovn”

Fredag d. 27. september kl. 14-16

Besøger skuespiller/klovn Arne Bjørk Fredagsåbent i Dyrup Kirke

Mange vil nok nikke genkendende til Arne Bjørk alias klovnen Jody fra Odense Teater og kommunens sommerunderholdning på Møntergården. Ligeledes har Arne Bjørk arbejdet som klovn i Cirkus Benneweis gennem mange år.

I november 2018 udgav Arne Bjørk bogen "Den stille klovn” som blev anmeldt i Fyens Stiftstidende af litteraturredaktør Marianne Koch og fik 5 stjerner.

Hun skrev bl.a. ”Den stille klovn” er en poetisk beretning om klovnens væsen. Fiktive, rørende, til tider barske små fortællinger, som binder klovnens væsen, historien og forfatteren sammen i en tidløs enhed.

Det poetiske univers vil under oplæsningen gøres levende med musik og klovnekunst udført af Arne Bjørk bedre kendt som klovnen Jody.

”Slip livet løs!”

Fredag d. 25. okt. kl. 14-16

Besøger den tidl. sygehuspræst Preben Kok Fredagsåbent.

Et gammelt visdomsord siger: Hvor der er helhed, er der altid mindst to sandheder, der er sande på samme tid.

I de sidste 40 år har vi i mange af livets væsentlige forhold undertrykt (glemt) den ene af de to sandheder for bedre at kunne lade som om, vi har kontrol over livet. Det er der nu ved at blive rettet op på, så livet kan komme ud af kontrolgrebet og blive sluppet fri igen. Hvordan? I den forbindelse spiller tro og kirke en særlig rolle. Hvilken?

”Tak for sangen, Carl!”

Fredag d. 29. nov. kl. 14-16

Ida Marie Vorre er klar til at give os en herlig eftermiddag med fokus på Carl Nielsens sange.

Netop Carl Nielsens sange har en ganske særlig betydning for mange danskere.

De er på mange måder blevet en del af den danske folkesjæl, og bliver stadig sunget flittigt.

Vi skal sammen synge en buket af både kendte og mindre kendte sange af Carl Nielsen. Undervejs vil museumsinspektør Ida-Marie Vorre introducere til de enkelte sange, men der bliver også plads til fortællinger om både Carl Nielsen og hans hustru, billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen.

Ida-Marie Vorre har siden 2006 været ansat ved Odense Bys Museer som museumsinspektør med ansvar for Carl Nielsen området.

”Der er noget i luften…”

Fredag d. 13. dec. kl. 14-16

På selveste skt. Lucias dag kommer højskolelærer Helge Teglgård til Dyrup og sørger for den helt rigtige julestemning.

Vi vil stemme sindet og forberede os på årets mest højtidelige højtid.

For julen er hjerternes fest, men også en tid præget af stærke følelser og forventninger.

Vi hører tekster af Aakjær, Møllehave og Halfdan Rasmussen, synger de allerbedste adventssange så vi med Grundtvig kan sige: ”lad julesorgen slukkes!”